SEO

Zararlı Backlinkler Nasıl Bulunur?

Zararlı backlinkler SEO ile ilgilenen her web sitesi sahibinin korkulu rüyasıdır.

Web siteleri için SEO çalışmaları yapan herkes çok iyi bilir ki, backlinkler SEO’nun bel kemiğidir. Dolayısıyla yüksek otoriteye sahip backlinkler edinmenin web sitelerinin arama sıralamasını ne derece etkileyebileceği de bir sır değildir.

Backlinklerin SEO için ne kadar önemli olduğunu biliyorsanız bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Backlink konusunda uzman olabilmek için çok fazla şey bilmeniz gerekir. Dijital ortamlarda yer alan kaynaklar ve sizler için hazırladığım kılavuzlar sizlere bu noktada yardımcı olabilir.

Backlinkler konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli şey,  yararından çok zararı olan backlinkleri tespit edebilmek ve onlardan uzak durabilmektir. Çünkü değeri yüksek bir bağlantı sizlere ne kadar fayda sağlayabiliyorsa, zararlı bir bağlantı da o kadar kötü etki edebilir. Üstelik Google pek çok zararlı bağlantıyı tespit eder ve web sitenizin güvenilir olmadığını varsaymaya başlar.

Yani sizlerin de bu noktada tahmin edebileceği gibi, zararlı bağlantılardan özenli bir şekilde kaçınmak gerekir. Pek çok farklı kaynaktan bu zararlı bağlantıların nasıl reddedileceğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca yazdığım bu yazı da, zararlı backlinkleri bulma ve onlardan kurtulma konusunda sizlere rehberlik edecektir.

Zararlı Backlinkler

Zararlı Backlinkler Nelerdir?

Yüksek otoriteye ve belirli bir kaliteye sahip bağlantıların web sitenize ne kadar çok fayda sağlayacağından çok kez bahsettim. Bu noktada da zararlı backlinklerin neden zararlı olduğunu anlatacağım.

Google’ın kalitesiz, zararlı ya da güvenilir olmayan bağlantılar görmek istemediğini bilirsiniz. Peki bu bağlantılar nelerdir, diğerlerinden farkı nedir? Bu noktada en büyük kriterimiz bağlantıyı veren sitenin güvenilirliğidir. Örneğin; yasal olmayan işlere bulaşan ya da Google yönetmeliğini ihlal eden siteler Google tarafından güvenilirliği olmayan siteler olarak algılanır. Haliyle bu sitelerden aldığınız bağlantılar da sizleri kötü gösterir.

Bu konuyu basitleştirmek gerekirse şunu düşünebilirsiniz; eğer bir iş yerini yönetiyorsanız, reklam için ayıracağınız bütçeyi bankadan mı temin edersiniz yoksa bir tefeciden mi? Elbette ki bankalar ilk tercihiniz olur. Çünkü edindiğiniz para hem sizin için daha güvenilir olacaktır hem de itibarınızı zedelemeyecektir. Backlink yönetimi de buna benzer.

Bunun yanı sıra bir bağlantıyı zararlı yapan birkaç farklı kriter de bulunmaktadır. Bu kriterleri yazının devamında daha detaylı bir şekilde paylaşacağım. Sizler için hazırladığım bu liste de hangi backlink türlerinin zararlı olduğu konusunda fikir edinmenize yardımcı olacaktır.

  • Spam olarak algılanabilecek backlinkler
  • Ücretli ya da sponsorlu backlinkler
  • İçerikle alakası olmayan backlinkler
  • Kötü niyetli bağlantılar

Zararlı backlink türlerinin neler olduğunu öğrendiyseniz şimdi sırada bunların tanımlarını öğrenmek var. Çünkü bu bağlantı türlerinin tanımlarını öğrenmeden onlardan kaçınamazsınız. İlerleyen kısımlarda detaylı bir şekilde her birinin ne olduğundan bahsedeceğim.

Spam Olarak Algılanabilecek Backlinkler

Bazen web siteniz için yararlı olabilecek, yeterli kaliteye sahip olan bir backlinki kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak bu durumda bulduğunuz bu backlinki kullanma şekliniz de oldukça önemli olacaktır. Çünkü Google’ın dikkate aldığı pek çok kriter bulunur. Bunlardan bir tanesi de spam olarak algılanabilen backlinklerdir.

Google bu tarzdaki backlinkleri de zararlı olarak kabul eder ve dikkate almaz. Hatta yine aynı şekilde sizin için olumsuz sonuçlar doğurabilecek etkileri de olur.

Google’ın bir backlinki spam olarak algılayabilmesi için bu bağlantının çok sık bir şekilde tekrarlanması gerekir. Daha iyi anlayabilmeniz için şunları söyleyebilirim:

  • İdeal miktardan çok daha fazla bir şekilde aynı bağlantıyı sık sık kullanmanız o bağlantıyı spam olarak gösterebilir.
  • Sahte profiller tarafından verilen bağlantılar da spam olarak algılanabilir.
  • Sahte bir profilin bir forum sitesinin yorumlarında sürekli olarak sizin bağlantınızı paylaşması spam olarak algılanabilir.

Bu tarz bağlantılardan uzak durmanız web sitenizin başarılı SEO sonuçları elde edebilmesi için önemlidir. Dolayısıyla bir bağlantı edinirken bu noktalara dikkat edinmeniz gerekir.

Ücretli veya Sponsorlu Backlinkler

SEO işlemlerinin pek çok aşamasında sponsorlu ya da ücretli uygulamalar yapmaya yaygın olarak rastlayabilirsiniz ancak backlinkler söz konusu olduğunda bu konuda biraz daha titiz hareket etmek gerekiyor. Çünkü eğer herhangi bir ücret, hediye ya da anlaşma karşılığında backlink edindiyseniz bunu Google’a bildirmeniz gerekir. Bu bildirme işlemini de backlink kodunuza ekleyeceğiniz rel=”sponsored” ibaresi ile gerçekleştirilir.

Bildirme işlemini yapmadıysanız Google yönetmeliğini ihlal etmiş olursunuz. Bilirsiniz, Google yönetmeliğini ihlal etmek pek de iyi sonuçlara yol açmayacaktır. Bu nedenle gizli bir şekilde yapılan ücretli ya da sponsorlu backlinkler de zararlı olarak kabul edilmektedir. Yani bu tarz bağlantılardan da kaçınmanız gerekir.

İçerikle Alakası Olmayan Backlinkler

Backlinklerin yüksek otoritelere sahip olmasını sağlayan bir diğer kriter ise içeriğinizle olan ilgisidir. Yani size verilen bağlantıyı içeren içerik ile bağlantının yönlendirdiği içerik arasında bir bağlantı olması gerekir.

Her şeyden önce, kullanıcılar ilgilenmekte oldukları bir içerikten tamamen alakasız bir içeriğe yönlenen bağlantıya tıklamayı tercih etmezler. Bu nedenle bu backlinklerin pek bir getirisi olmaz. Bunun yanı sıra Google da bu bağlantı türlerini değersiz görür. Yani sizin için zararlı olabilecek bağlantı türlerinden biri de içerikle alakası olmayan bağlantılardır. Bu bağlantı türünü daha iyi anlayabilmeniz için şu örnekleri verebilirim:

  • Modern mimari ile ilgili içerikler üreten bir sitenin evcil hayvan bakımı ile ilgili bir siteden bağlantı alması
  • Kadın aksesuarları satan bir alışveriş sitesinin erkek cilt bakımını anlatan bir siteden bağlantı alması
  • Sağlık ile ilgili içerikler üreten bir sitenin sigara tanıtımı yapan bir blog üzerinden bağlantı edinmesi

Bu örnekler sizlere içerikle alakası olmayan bağlantıların neden işlevsiz olduğu ile ilgili fikir edindirmiş olmalı. Dolayısı ile onlardan neden kaçınmanız gerektiğini de artık biliyorsunuz.

Kötü Niyetli Bağlantılar

Bahsettiğimiz olumsuz sonuçları meydana getirebilecek zararlı backlinkler, her zaman sizin eseriniz değildir. Bazı durumlarda sizin kontrolünüz dışında gerçekleşen olaylar neticesinde zararlı birkaç bağlantı edilebilirsiniz. Bu olay genellikle web sitenize ya da içeriğinize zarar vermek isteyen rakipleriniz tarafından gerçekleştirilir.

Örneğin; web sitenizin, içeriklerinizin ya da ürünlerinizin itibarına zarar vermek isteyen bir rakibiniz size yasal olmayan web sitelerinden bağlantı edindirebilir. Sizlerin de tahmin edebildiği gibi, bu durum pek çok olumsuz sonuca yol açar.

Google’ın sizleri güvenilir olmayan bir web sitesi olarak algılamasından, web sitenizin zararlı yazılım edinmesine kadar pek çok olay bu bağlantıların sonucu olabilir.

Elbette ki bu bağlantılardan uzak durmak sizin elinizde değildir. Ancak onlardan kaçınmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Sektörünüzdeki kişilerle aranızı iyi tutmak, edindiğiniz backlinkleri sık sık kontrol etmek bu önlemlerden bazılarıdır. Bazı ücretsiz araçlar sizlere bu konuda yardımcı olabilir.

Zararlı Backlinkler Nasıl Tespit Edilir?

Yukarıda hakkında bilgi edindiğiniz zararlı bağlantı türleri sizin için pek çok açıdan dezavantajdır. Bu nedenle bu tarz bağlantılardan mümkün olduğunca kısa sürede kurtulmanız gerekir. Kurtulmak için yapmanız gereken ilk şey ise oldukça bariz. Bu zararlı bağlantıları tespit etmelisiniz.

Web sitenizin edindiği çok sayıda farklı bağlantı olabilir. Dolayısla bu kadar çok bağlantı arasından zararlı olanları tespit edebilmek de sizin için endişe verici olabilmektedir. Neyse ki, bu tespit etme sürecini hızlandırabilecek birkaç araç mevcut. Bu durumda ihtiyacınız olan tek şey en iyi şekilde kullanabileceğiniz aracı bulmaktır. İşe yarayabilecek ücretsiz backlink denetleme aracı önerilerimden bazıları şunlar:

Bu araçların her biri oldukça kolay bir kullanıma sahip. Öncelikle web sitenize ait olan URL’yi yazmanız, ardından backlinklerinizin analiz edilmesine fırsat tanımanız gerekir. Daha sonra analiz sonuçlarından hangi bağlantıların iyi hangilerinin kötü olduğunu öğrenebilirsiniz. Böylece tespit ettiğiniz zararlı bağlantılardan kurtulmanız da daha kolay bir hal alacaktır.

Zararlı Bağlantılar Nasıl Reddedilir?

Backlink söz konusu olduğunda zararlı bağlantıların getireceği olumsuz sonuçlardan ve bu zararlı bağlantıların nasıl tespit edileceğinden bahsettim.

Bu aşamadan sonra bu zararlı bağlantıları reddetmeniz gerekecektir. Tam bu noktada Google’ın sunmuş olduğu “Disavow Tool” adeta bir yara bandı niteliğindedir. Çünkü olabilecek en pratik şekilde zararlı bağlantılarınızı reddetmenizi sağlar. Bu aracı kullanmak istiyorsanız ilk olarak aşağıdaki adresi ziyaret etmeniz gerekir.

https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main?pli=1

Bu linke tıkladığınızda bir uyarı ile karşılaşacaksınız. Bu uyarı sizlere eğer bağlantılarınızın zararlı olduğundan emin değilseniz bu işlemi yapmamanız gerektiğini söyler. Ancak siz zararlı bağlantılarınızın var olduğunu yukarıda gösterdiğim yöntemleri kullanarak tespit ettiyseniz güvenle bu aracı kullanabilirsiniz.

zararlı backlink reddetme aracı

İşleminizi gerçekleştirmek için web sitenizin URL’sini girdikten sonra zararlı bağlantılarınızdan oluşan UTF8 .txt formatındaki dosyanızı Google’a göndermeniz gerekir. Böylece zararlı bağlantılarınızı reddetme işleminizi gerçekleştirmiş olacaksınız.

Biliyorsunuz ki backlinkler SEO uygulamalarının olmazsa olmazlarıdır. Eğer bir ressamsanız mükemmel resim yapma yeteneklerinizi en iyi şekilde değerlendirebilmek için kaliteli bir tuvale ihtiyacınız olacaktır. Bu durumda resim yapma yeteneği SEO uygulamaları ve tuvali de backlinkler olarak düşünebilirsiniz.

Eğer kalitesiz, eski, yıpranmış ya da yapacağınız resme hiç uygun olmayan bir tuvale sahipseniz saatlerce emek harcayarak yaptığınız resim hiç estetik görünmeyebilir. Yani eğer zemin uygun değilse geri kalan işlemlerin niteliği pek önemli olmayacaktır.

Bu nedenle SEO alanındaki yeteneklerinizi değerlendirmek ve yaptığınız uygulamalardan olumlu sonuçlar edinebilmek için öncelikle iyi backlinkler edinmeniz gerekir. Pek çok zararlı backlinkinizin olması diğer bütün SEO çalışmalarınızın çöpe gitmesine yola açabilir. O yüzden sık sık bağlantılarınızın kalitesini ve güvenilirliğini denetlemeyi ihmal etmeyin. Unutmayın, hiç bağlantınızın olmaması bile zararlı bağlantılarınızın olmasından iyidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir